Što je terapija rane negativnim tlakom (TRNT)?

Indikacije za TRNT (vakuum terapija)

TRNT je posebno učinkovit kod:

 • Poticanje stvaranja granulacija
 • Smanjenje bakterijskog opterećenja
 • Uspostavljanja balansa vlažnosti rane za učinkovito cijeljenje

TRNT je indiciran kod pacijenata s ranama akutnog I kroničnog tipa:

 • Traumatske
 • Sub-Akutne i dehinscentne rane
 • Ulkusi (poput venskih I dijabetičkih)
 • djelomične opekline
 • režnjevi i graftovi

TRNT je kontraindiciran kod:

 • Nekrotičnog tkiva i krasta (prethodno potreban debridman jer ne može djelovati)
 • Netretiranog osteomijelitisa
 • Malignih rana (izuzev palijativne skrbi u svrhu poboljšanja kvalitete života)
 • Eksponiranih arterija, vena, organa ili živaca
 • neistraženih I ne-enteričnih fistula
 • mjesta anastomose

Terapija rane negativnim tlakom (vakuum terapija) se sastoji od terapijskog uređaja koji može biti fiksni ili mobilni, spremnika za eksudat, drenažne cjevčice, obloge za ranu od antimikrobne gaze ili specijalne spužve, ljepljive folije i pad-a (spojnika) koji spaja površinu obloge s drenažnom cijevi.

Obloga od gaze ili spužve se aplicira u ranu te se pripaja preko spojnika  na cjevčicu te zatim na terapijski uređaj sa spremnikom za eksudat. Prozirna obloga se aplicira povrh povijene rane. Terapijski uređaj povlači sekret s cijele površine rane u spremnik.Također može poboljšati protok cirkulacije u kroničnoj rani što pomaže cijeljenju.

RENASYS™ TOUCH daje vam fleksibilnost i mogućnost individualno kreiranog tretmana sukladno potrebama pacijenta.Osmišljen da pruža pouzdanu jednostavnost uz snagu i prenosivost. To olakšava učinkovito liječenje, a istodobno podržava individualiziranu skrb o pacijentu od bolnice do kućne njege.

Iako je indicirana primjena negativnog tlaka kod najrazličitijih rana, inficiranih, postoperativnih,kroničnih postoperativnih, kod presađivanja kože, dubokih fistula itd. svrha je kod svih jednaka, kraći boravak na bolničkom liječenju zbog bržeg zacjeljivanja rane.

Zbog toga što se terapija može nastaviti doma mobilnim uređajem uz promjenu nekolicine obloga za razliku od primjene klasičnih obloga, potrebno je manje uzimanja lijekova protiv bolova i reducirana je potreba za opsežnim naknadnim kirurškim zahvatima zatvaranja rane.

Neke studije su pokazale kako je vrijeme zaraštanja rane  61% brže i 38% jeftinije kada se liječenje rane kombinira s primjenom negativnog tlaka.

Kako Terapija rane negativnim tlakom pomaže cijeljenju?

Negativni tlak na rani (vakuum) ublažava međustanični edem što utječe na dekompresiju malih lokalnih žilica kroz koje se ponovno uspostavlja zdravija cirkulacija. Zacjeljivanje rane se potiče i konstantnim uklanjanjem izlučevina s površine rane. S površine kronične rane se na taj način konstantno otklanja metaloproteinaza koja radi smetnje cijeljenju.

Vjeruje se da negativni tlak stimulira rast fibroblasta i endotelnih stanica.

Klinička iskustva su pokazala da primjenom negativnog tlaka na rani se pojačava lokalna cirkulacija, smanjuju se bakterijske kolonizacije te se povećava brzina formiranja granulacijskog tkiva i epitelizacije.

Koliko sati dnevno treba koristiti terapiju?

Kako bi se postigao maksimalan učinak terapije cijeljenja rane, Smith and Nephew preporučuje da se primjenjuje 24h na dan, ako je moguće, ako nije, cijeljenje rane se prolongirava. Ako je potrebno isključiti aparat iz napajanja struje na određeni period vremena, baterija mobilnog aparata primjerice drži cca do 20 sati.

Koliko vremena treba da se rana poboljša?

Duljina trajanja terapije koja će poboljšati stanje rane je različita kod svakog pacijenta. To ovisi o općem stanju, o veličini i tipu rane kojeg pacijent ima te terapiji koja je prepisana.

U velikom broju slučajeva poboljšanje rane se može vidjeti već kod prve promjene obloge, no u nekim slučajevima, može potrajati par tjedana.

Terapija se može koristiti kako bi se rana kompletno zatvorila, ili se može prestati prije i zamijeniti je primjenom različitim oblicima obloga za rane. Ako se na rani ne pokazuju znakovi poboljšanja,  terapijase može zaustaviti.

Liječnik će odlučiti o tome kada i zašto treba prekinuti terapiju jer imaju uvid u promjene rane sa svakom promjenom setova na rani.

Prosječno se terapija koristi 2-3 tjedna i kod velikih rana.

Primjeri zaraštanja rane primjenom negativnog tlaka  

Da li tretiranje rane negativnim tlakom boli?

Kod prvog uključivanja uređaja može se osjetiti osjećaj povlačenja, ali to obično nije bolno. Ako se osjeti bilo kakvu bol, uvijek se jačina tlaka može smanjiti, što namješta liječnik ili medicinska sestra.

Koliki je tlak koji se primjenjuje?

Prema istraživanju kod Renasys aparata dovoljan je tlak od 80mmHg kako bi se uspješno vršio proces cijeljenja, što znači i manju bolnost za pacijenta. Aparat je inače moguće podesiti na negativni tlak od 40 do 200mmHg ako je potrebno.

Kako pacijent zna da je obloga pod tlakom i da aparat radi?

Obloga se malo skupi i zgužva pod utjecajem negativnog tlaka (vakuuma) te postaje tvrda na dodiršto su znakovi da je aparat u funkciji.

Koliko često se obloga mora mijenjati?

Obloga se obično mijenja svaki treći dan, no u nekim slučajevima može biti i češće.To ovisi o veličini, tipu i položaju rane.

Da li promjena obloge boli?

Neki ljudi mogu osjetiti laganu neugodu kod promjene obloge, ovisno o tipu i položaju rane.

Može li se pacijent kretati  dok se tretira rana?

Obično se pacijenti koji su na terapiji mogu kretati, no to ovisi o položaju rane i ostalim segmentima tretmana liječenja.

Za maksimalan učinak terapije ona mora biti  konstantna, gdje god i kad god je to moguće.

Mi u Smith&Nephew vjerujemo da nitko ne bi smio živjeti s ranom i jednu minutu dulje nego što je potrebno.

Pranje i tuširanje

 • Prozirna folija povrh obloge je vodootporna
 • Pacijent se može tuširati s oblogom sve dok se sprječava natapanje obloge
 • Kako bi se izbjegao kontakt vode s elektrikom, potrebno je isključiti se s uređaja prije tuširanja, ali oblozi i dren mogu ostati

Sigurnosna oprema uređaja

Svi terapijski uređaji imaju audio i vizualne alarme koji olakšavaju otkriti u čemu je problem. Na Renasys uređaju većina problema se lako rješava.