Renasys

Ove informacije su namijenjene isključivo zdravstvenim radnicima.

Smith & Nephew s ponosom predstavlja novu četvrtu generaciju RENASYS uređaja za terapiju rane negativnim tlakom. Novi RENASYS™ TOUCH daje vam fleksibilnost i mogućnost individualno kreiranog tretmana sukladno potrebama pacijenta.

Osmišljen da pruža pouzdanu jednostavnost uz snagu i prenosivost. To olakšava učinkovito liječenje, a istodobno podržava individualiziranu skrb o pacijentu od bolnice do kućne njege.

  • Jednostavne upravljačke kontrole: intuitivni dodirni zaslon kojim se lako kreće uz postavljanje i započinjanje terapije s početnog zaslona.
  • Napredni odabir terapije: veliki raspon nepromjenjivih, promjenjivih i naizmjeničnih postavki i fleksibilnih vremenskih ciklusa za preciznu kontrolu pružanja terapije rane negativnim tlakom.
  • Edukacija na uređaju i alati za pomoć: pristup kratkim priručnicima, pomoć pri rješavanju problema i informacije za kontakt s korisničkom službom omogućuju pacijentu
  • i pružateljima skrbi poboljšanu autonomiju njegovanja.
  • Podesiva brzina kompresije i postavki glasnoće alarma: selektivna kontrola nad snižavanjem razine do propisane razine vakuuma i podesiva glasnoća alarma olakšavaju individualiziranu skrb o pacijentu.
  • Procjena curenja: mjerač protoka pomaže u brzom pronalaženju i rješavanju alarma, dok provjera curenja tijekom snižavanja razine pruža sigurnost pri primjeni obloge.
  • Dnevni i detaljni dnevnici terapije: opsežni podaci o terapiji na uređaju pružaju sigurnost da se pacijent pridržava propisane terapije.

Indikacije:
Indicirano za pacijente koji mogu imati koristi od uređaja s negativnim tlakom, a koji potičecijeljenje rane uklanjanjem tekućina, uključujući irigaciju i tjelesne tekućine, eksudata iz rana i infektivnih tvari.
Primjeri prikladnih tipova rana uključuju sljedeće: kronične, akutne, traumatske, subakutne i dehidrirane rane, ulkuse (poput dekubitusa ili dijabetičkih ulkusa), djelomične duboke opekline, umjetne zaliske i graftove.

RENASYS TOUCH je namijenjen za korištenje  u akutnim stanjima od strane profesionalnih zdravstvenih stručnjaka. Uređaj je dizajniran za uporabu ili nadzor od strane kvalificiranih i stručnih zdravstvenih djelatnika.

Smith & Nephew nudi jedine aparate koji su kompatibilni za korištenje s gazom i spužvom kao oblogom za ranu, tihi i udobni za pacijenta.

“Rana kao što je dekubitus, ulkus,opeklina, dijabetičko stopalo ili carski rez mogu zacijeliti 3 do 5 puta brže” 

Kako funkcionira Terapija Rane Negativnim Tlakom skraćeno TRNT?

TRNT se sastoji od terapijskog uređaja, spremnika, cjevčica, obloga za ranu u obliku gaze ili specijalne spužve i prozirne obloge.

Obloga od npr.gaze se aplicira u ranu te se pripaja preko cjevčice na terapijski uređaj sa spremnikom za eksudat. Prozirna obloga se aplicira povrh povijene rane za dobivanje vakuum efekta.Terapijski uređaj konstantno i nježno povlači izlučevine s rane u zapečaćeni spremnik.Negativni tlak (vakuum) kojeg aparat stvara također može poboljšati protok cirkulacije u rani poput dekubitusa, ulkusa, opekline, dijabetičkog stopala, što pomaže cijeljenju.

Terapijski uređaj je električni, uključuje se u struju, a u slučaju potrebe također ima ugrađenu bateriju koja održava rad ako se mora isključiti i do 40sati.

Iako je primjena kod najrazličitijih rana kao što je to dekubitus, ulkus, opeklina, dijabetičko stopalo, carski rez, kod onih inficiranih, postoperativnih,kroničnih postoperativnih, kod presađivanja kože, dubokih fistula i slično, svrha je kod svih jednaka, kraći boravak na bolničkom liječenju zbog bržeg zacjeljivanja rane.

Zbog toga što se terapija može nastaviti kod kuće mobilnim uređajem za TRNT uz promjenu nekolicine setova, za razliku od primjene klasičnih obloga, potrebno je manje uzimanja lijekova protiv bolova i reducirana je potreba za opsežnim naknadnim kirurškim zahvatima zatvaranja rane.

Neke studije su pokazale kako je vrijeme zaraštanja rane  61% brže i 38% jeftinije u kombinaciji s liječenjem rane negativnim tlakom.

Kako Terapija rane negativnim tlakom pomaže cijeljenju

Negativni tlak na rani ublažava međustanični edem što utječe na dekompresiju malih lokalnih žilica kroz koje se ponovno uspostavlja zdravija cirkulacija. Zacjeljivanje rane potiče i konstantno uklanjanje izlučevina s površine rane. S površine kronične rane se na taj način konstantno otklanja metaloproteinaza koja radi smetnje cijeljenju.

Vjeruje se da negativni tlak stimulira rast fibroblasta i endotelnih stanica.

Klinička iskustva su pokazala da primjenom negativnog tlaka na rani se pojačava lokalna cirkulacija, smanjuju se bakterijske kolonizacije te se povećava brzina formiranja granulacijskog tkiva i epitelizacije.

Koliko sati dnevno treba koristiti terapiju?

Kako bi se postigao maksimalan učinak terapije cijeljenja rane, preporučujemo da se primjenjuje stalno, 24h ako je moguće, ako nije, cijeljenje rane se prolongirava. Ako je potrebno isključiti aparat iz napajanja struje na određeni period vremena, baterija drži ovisno o aparatu od 20-40h .

Koliko vremena treba da se rana poboljša?

Duljina trajanja terapije koja će poboljšati stanje rane je različita kod svakog pacijenta. To ovisi o općem stanju, o veličini i tipu rane kojeg pacijent ima te terapiji koja je prepisana.

U velikom broju slučajeva poboljšanje rane poput dekubitusa, ulkusa, opekline, dijabetičkog stopala ili rane carskog reza se može vidjeti već kod prve promjene obloge, no u nekim slučajevima, može potrajati par tjedana.

Terapija se može koristiti kako bi se rana kompletno zatvorila, ili se može prestati prije i nastaviti s primjenom različitih oblikasuvremenih obloga za rane. Ako se na rani ne pokazuju znakovi poboljšanja, također se terapija može zaustaviti. Liječnik koji je propisao terapiju odlučit će sa zdravstvenim timom o tome kada i zašto treba prekinuti terapiju jer ima uvid u promjene rane sa svakom promjenom obloga.

Prosječno se terapija koristi 2-3 tjedna i kod većih rana.

Primjeri zaraštanja rane primjenom negativnog tlaka 

Da li tretiranje rane negativnim tlakom boli?

Kod prvog uključivanja uređaja može se osjetiti osjećaj povlačenja, ali to obično nije bolno. Ako se osjeti bilo kakvu bol, uvijek se jačina tlaka može smanjiti, što namješta liječnik ili medicinska sestra.

Koliki je tlak koji se primjenjuje?

Prema istraživanju kod Renasys aparata dovoljan je tlak od 80mmHg kako bi se uspješno vršio proces cijeljenja, što znači i manju bolnost za pacijenta. Aparat je inače moguće podesiti do 200mmHg ako je potrebno.

Kako obloga izgleda za vrijeme terapije?

Obloga se malo skupi i zgužva pod utjecajem tlaka dok uređaj radi.

Koliko često se obloga mora mijenjati?

Obloga se obično mijenja svaki treći dan, no u nekim slučajevima može biti i češće.To ovisi o veličini, tipu i položaju rane.

Da li promjena obloge boli?

Neki ljudi mogu osjetiti laganu neugodu kod promjene obloge, ovisno o tipu i položaju rane.

Može li se kretati uokolo dok se tretira rana?

Obično se pacijenti koji su na terapiji mogu kretati, no to ovisi o položaju rane i ostalim segmentima tretmana.

Ako se morate kretati mašina se može isključiti na neko vrijeme zahvaljujući rezervnoj ugrađenoj bateriji. No kako biste imali maksimalan učinak terapije, trebali biste biti konstantno na terapiji, gdje god i kad god je to moguće.

Mi u Smith&Nephew vjerujemo da nitko ne bi smio živjeti s ranom i jedan dan dulje nego što je potrebno.

Pranje i tuširanje

  • Prozirna folija povrh obloga je vodootporna
  • Možete se prati ili tuširati s oblogom sve dok sprječavate natapanje obloge
  • Kako bi se izbjegli kontakt vode s elektrikom, potrebno je isključiti se s uređaja prije tuširanja, ali oblozi i dren mogu ostati

Sigurnosna oprema uređaja

Svi terapijski uređaji imaju audio i vizualne alarme koji olakšavaju otkriti u čemu je problem.Na Renasys uređajima većina problema se lako rješava. Alarm može signalizirati nedostatak napajanja, ne dovoljan vakum, previsok vakuum, začepljenost drena i sl.